Πτυσσόμενα κάγκελα ή πόρτες ασφαλείας;

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς για την ασφάλεια του σπιτιού του, είναι να θωρακίσει τις εισόδους που οδηγούν σε αυτό. Αυτές δεν είναι άλλες από τις πόρτες, τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Πώς μπορούν να θωρακιστούν; Η απάντηση είναι απλή: οι κύριες είσοδοι στο σπίτι, θωρακίζονται με τις λεγόμενες πόρτες ασφαλείας, γνωστές και ως θωρακισμένες πόρτες. Τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες από την άλλη, ασφαλίζονται με σταθερά ή πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας.

Στις μέρες μας δεν υπάρχει και μεγάλη οικονομική άνεση, γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται ποια είναι η καλύτερη μέθοδος ή το καλύτερο μέτρο ασφαλείας για το σπίτι τους. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή επιλογή ή απόφαση, αφού αφορά κατά βάση την ασφάλεια της οικογένειας μας και της περιουσίας μας. Ας δούμε λοιπόν συγκριτικά αυτά τα μέτρα ασφαλείας για να επιλέξετε το καλύτερο για σας και το σπίτι σας.

Θωρακισμένες πόρτες ή πόρτες ασφαλείας

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, οι θωρακισμένες πόρτες στην ουσία αντικαθιστούν τις «απλές» πόρτες στην κύρια είσοδο του σπιτιού μας ή σε όλες τις εισόδους που έχουν πόρτα αν δεν μιλάμε για ένα απλό διαμέρισμα. Η διαφορά μίας πόρτας ασφαλείας από μία κανονική, είναι το γεγονός ότι τόσο η πόρτα όσο και το πλαίσιο της – η κάσα – σχεδιάζονται με κύριο γνώμονα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μία θωρακισμένη πόρτα είναι είτε κατασκευασμένη από μασίφ, χοντρό και ανθεκτικό ξύλο, είτε από ατσάλι πάνω στο οποίο τοποθετείται μία ψεύτικη επιφάνεια, ένα πάνελ, με όψη ξύλου για αισθητικούς κυρίως λόγους. Η κάσα είναι επίσης κατασκευασμένη από ανθεκτικά υλικά και τοποθετείται στον τοίχο με ειδικό τρόπο έτσι ώστε στην ουσία να γίνει ένα με αυτόν. Άσχετα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η πόρτα, όταν κλειδώνει ασφαλίζει σε πολλά σημεία και όχι μόνο στο οποίο βρίσκεται η γλώσσα. Τέλος, οι πόρτες ασφαλείας συνοδεύονται συνήθως από ειδικές κλειδαριές, πολύ δύσκολες στη παραβίαση.

Για να παραβιάσει ένας κλέφτης μία πόρτα ασφαλείας χρειάζεται πολλή ώρα αλλά και ειδικά εργαλεία, γι’ αυτό και αποτελεί ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό μέτρο προστασίας. Το κόστος τους εξαρτάται από τα υλικά και τα χαρακτηριστικά τους και μπορεί να «ξεφύγει» σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης, καλό είναι να συνοδεύονται και από τις καλύτερες κλειδαριές για τη μέγιστη ασφάλεια.

Κάγκελα ασφαλείας (πτυσσόμενα και σταθερά)

Τα κάγκελα ασφαλείας ασφαλίζουν τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, δημιουργώντας ένα φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στον κλέφτη και τις εν λόγω διόδους. Τα κάγκελα ασφαλείας διατίθενται σε δύο τύπους: σταθερά και πτυσσόμενα. Τα σταθερά στερεώνονται μόνιμα στην επιφάνεια γύρω από τη δίοδο που προστατεύουν ενώ τα πτυσσόμενα στην ουσία δουλεύουν σαν πόρτες «φυσαρμόνικα» και μπορούν να μαζευτούν και να μην είναι ορατά όταν δεν χρειάζονται.

Η ευελιξία των πτυσσόμενων κάγκελων τα καθιστά πιο δημοφιλή από τα σταθερά, ωστόσο είναι πιο ακριβά. Το κόστος των κάγκελων εξαρτάται από τον τύπο τους, από το υλικό το οποίο κατασκευάζονται αλλά και από τον σχεδιασμό τους. Κάποια κάγκελα έχουν παράξενα σχέδια κι έντονο διάκοσμο κι έτσι η τιμή τους ανεβαίνει αρκετά. Επιπλέον, τα πτυσσόμενα κάγκελα χρειάζονται και μια καλή κλειδαριά για να προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν είναι κλειστά.

Θωρακισμένη πόρτα ή πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας;

Σε αυτό το ερώτημα μάλλον δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Είναι πολύ σπάνιο να προτείνεται ΜΟΝΟ η μία λύση. Στο 99% των περιπτώσεων προτείνεται ένας συνδυασμός κάγκελων και πόρτας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο λόγος είναι απλός: το κάθε ένα από αυτά τα μέτρα ασφαλείας θωρακίζει και άλλο σημείο του σπιτιού που δεν μπορεί να θωρακίσει το άλλο. Το σπίτι σας λοιπόν θα πρέπει να έχει μία όσο το δυνατόν πιο δυνατή και ανθεκτική πόρτα αλλά και να έχει και σωστά ασφαλισμένα παράθυρα ή μπαλκονόπορτες.

Αν μένετε σε διαμέρισμα, μπορείτε να τοποθετήσετε πόρτα ασφαλείας στην κύρια είσοδο και πτυσσόμενα ή σταθερά κάγκελα σε μπαλκονόπορτες και παράθυρα. Αν το σπίτι σας έχει περισσότερες από μία πόρτες – είτε πρόκειται για διαμέρισμα είτε για μονοκατοικία – θα πρέπει να ασφαλιστούν όλες με θωρακισμένες πόρτες. Αν έχετε μεζονέτα, μπορείτε να τοποθετήσετε πόρτες ασφαλείας στις εισόδους και κάγκελα στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Αν θέλετε να κάνετε λίγη οικονομία, μπορείτε να τοποθετήσετε σταθερά κάγκελα στα παράθυρα του δεύτερου ορόφου και γενικά σε αυτά που δεν ανοίγετε και πολύ συχνά.

Σχετικά:

Comments are closed.